Cum să nasc?

Cum sa nasc

Cel puțin o dată pe zi mi se pune această întrebare. Răspunsul meu o să-l aflați imediat.
Toate țările occidentale sfătuiesc gravidele să încerce să nască natural, operația cezariană fiind rezervată cazurilor unde “ nu merge pe jos “. Oficial la fel ar trebui să se întâmple și în România, însă, nici în occident și nici la noi, nimeni nu ține cont de dorința gravidei.
Părerea mea este că pe parcursul sarcinii, medicul trebuie să depisteze motivele pentru care gravida nu poate să nască natural. Dacă există vreo problemă, o indicație bine întemeiată medical, atunci se recomandă nașterea prin operație cezariană.
Tehnica de operație cezariană de astăzi este foarte rapidă iar -desigur dependent de medic- cicatricea de pe piele poate fi foarte estetică. Recuperarea este extrem de rapidă, pacienta fiind aptă pentru plecarea acasă la 3 – 4 zile după operație.
Dacă nu sunt probleme, femeia poate să nască natural. Orice gravidă care dorește să nască natural, trebuie să înțeleagă că nașterea naturală cere foarte multă răbdare, colaborare cu moașa și cu medicul. Toți doresc să o ajute, dar nașterea naturală nu poate fi grăbită cu orice preț. Ea poate dura mai multe ore, uneori poate fi precedată de 1-2 zile (și nopți) cu contracții pregătitoare. Durerea resimțită datorită contracțiilor poate fi diminuată prin anestezie peridurală care însă nu poate fi montată decât începând cu o anumită dilatație a colului. “Viteza de dilatare” poate fi mai mare sau mai mică, uneori cu mici întreruperi, sau poate să meargă relativ constant până într-un punct ca mai apoi lucrurile să se blocheze fiind necesară terminarea nașterii prin operație cezariană. Să nu uităm că, atunci când este nevoie, nașterea naturală se poate finaliza prin aplicație de forceps sau ventuză.
Amintiți-vă: RĂBDARE ȘI COLABORARE.
Cu siguranță, cei din preajma Dvs. vor face tot ce le stă în putere să nașteți cât mai repede și cât mai putin dureros.
Răbdare și colaborare…..
Din aceste motive cred că, noi medicii, ar trebui să ținem cont și de dorința pacientei.
Naștere ușoară și sănătate vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 4 =