Circulă foarte multe zvonuri referitoare la operația cezariană, pentru a clarifica puțin lucrurile vă invit să citiți cum decurge aceasta:
Cezariana este procedura chirurgicală de extragere a fătului printr-o incizie făcuta in peretele abdominal inferior iar paşii pe care echipa medicală ii urmează de obicei in timpul operaţiei de cezariană sunt:
1. Incizia in piele, orizontal, in dreptul segmentului uterin inferior. Lungimea inciziei variază intre 15-20 cm.
2. Incizia expune muşchii abdominali. Aceştia se întind de la stern pana la osul pubian si se întâlnesc in mijlocul burţii, dar in timpul sarcinii se separa uşor aşezându-se in părţile laterale. In cazul in care aceştia nu sunt suficient de mult distanţaţi, se trag uşor de către medic in părţi.
3. Vezica este expusa in aceasta faza, fiind poziţionata in partea inferioara uterului si se indepărtează cu un instrument denumit retractor.
4. Uterul este foarte bine vizualizat si se efectuează o noua incizie orizontala tot de 10-12 cm direct pe uter in partea inferioară.
5. Lichidul amniotic tasneste afară si se aspiră de către asistente. Gravida anesteziată parţial poate auzi un sunet similar cu cel al unui aspirator.
6. Umărul copilului sau o parte din spate se pot observa cu claritate.
7. Capul copilului este poziţionat mai jos in regiunea pelviana.
8. Medicul scoate capul copilului prin incizie folosindu-se de mâini (sau in cazuri speciale de forceps). Acţiunea generează o mica presiune si senzaţia de “mişcare prin burta” resimţite de mămica anesteziata parţial. Uneori pentru a uşura acest pas, patul de operaţie este uşor inclinat cu capul in jos.
9. Imediat ce capul bebeluşului este afară, nările si gura sunt aspirate de fluide.
10. Este tras si restul corpului afară din uter finalizându-se naşterea si consemnându-se ora naşterii.
11. Cordonul ombilical este clampat si tăiat, după caz se recoltează celule stem.
12. Bebeluşul este preluat de neonatologi iar chirurgul scoate placenta cu mana sau trăgând de cordonul ombilical.
13. Incizia este închisa in straturi. Uterul este cusut cu fire pe care organismul le dizolva singur.
14. Uterul este repoziţionat iar muşchii abdominali revin la locul lor.
15. Stratul de grăsime care acoperă muşchii abdominali se coase separat tot cu fire ce se vor dizolva.
16. Pielea este cusuta cu fire vizibile prin cusătura continua sub piele. In funcţie de medic si locaţie se utilizează fire intradermice ce se vor dizolva singure sau copci care vor necesita o noua vizita la medic după 7-10 zile pentru “scoaterea firelor”.
Paşii de la 1 la 10 se desfăşoară destul de rapid, in aproximativ 5-7 minute, iar cusăturile durează in jur de 30-40 minute.
Naștere ușoară și sănătate vă doresc!
Dr. Crișan – ginecolog Timişoara