Poate ca este mai complicat și ușor mai delicat sa te îngrijești de zona intima, mai ales după ce ai născut natural și ai avut parte și de epiziotomie. In ciuda tendintei tale de a aștepta câteva zile pana sa cureți zona intima, este esențial sa începi sa te îngrijești imediat la ieșirea din spital, exact asa cum o făceau asistentele, dar beneficiind de confortul de acasă.
Dușurile zilnice
Dușurile zilnice sunt esențiale la ieșirea din spital, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariana. Perioada cât ai stat în spital este suficienta cât sa tina departe complicațiile care ar putea apărea la contactul cu apa. Ai grija ca apa sa nu fie nici prea fierbinte, nici prea rece și sa cureți cu grija zona, fără a insista prea tare. Este de preferat sa apelezi la dușuri și nu la baia în cada pentru a evita expunerea zonei la umezeala pe timp îndelungat.
Daca nu te speli zilnic, creste riscul de infecție, iar alte complicații pot apărea.
Spălături după fiecare ieșire la toaleta
Pentru ca după naștere zona intima este mult mai expusa bacteriilor si altor microbi, este necesar ca după fiecare ieșire la toaleta sa cureți gentil zona cu apa și cu un săpun antibacterian.
Prosopul
Dupa fiecare spălare este necesar sa usuci zona înainte de a purta lenjeria intima. Atunci când folosești prosopul nu te șterge cu el prin mișcări de frecare, ci mai degrabă tamponează ușor zona pana se usucă, fără a apasă prea tare. Folosește prosoape moi, din bumbac și tine-le într-un mediu curat.
Băi de șezut
Băile de șezut pot fi foarte utile în perioada postpartum. Acestea ajuta la ameliorarea durerilor postnatale, ajuta la vindecare zonei și oferă o igiena optima pentru zona perineala. Poți folosi diverse substanțe sau plante în apa care ajuta la vindecarea zonei și la curățarea ei.
Absorbante
Dupa naștere, mai ales după cea pe cale naturala, femeile au sângerări vaginale abundente. De aceea, se folosesc absorbante maxi pentru a ajuta la confortul tău. In spital, cel mai probabil ca ti le schimba asistenta. Acasă, este rândul tău sa continui procesul de igienizare a zonei intime. Nu folosi tampoane interne, mai ales dacă ai suferit o epiziotomie.
Lenjeria intima
Lenjeria intima după naștere trebuie sa fie neapărat din bumbac și cât mai lejera. Ai grija sa nu te strângă sau sa-ți presezi foarte tare zona intima pentru a evita rănile și inflamațiile provocate de frecare. De asemenea, trebuie sa eviți lenjeria tip tanga mai ales dacă ai născut pe cale vaginala și sa apelezi la cea normala.