Răceala în timpul sarcinii

Sezonul gripei este o reala amenințare, dacă toamna v-a surprins în delicata ipostaza de viitoare mămică. Din pacate, virusul gripei si al racelii este mai periculos pentru femeia insarcinata, deoarece sistemul imunitar este mai fragil, iar medicamentele traditionale pot afecta dezvoltarea fatului.

Simptomele racelii in sarcina iau o forma mai grava decat cele clasice. In perioada graviditatii, sistemul imunitar functioneaza mai lent, pentru a nu provoca organismului reactia de respingere a fatului. Consecinta acestui mecanism natural se reflecta intr-o imunitate scazuta in fata virusurilor si bacteriilor. Asadar, aveti mai multe sanse de a petrece zile intregi cu nasul infundat, gatul dureros si ameteli.

In cazul gripei, simptomele sunt de regula durerile musculare, febra (care poate sa fie periculoasa pentru bebelus), frisoanele si starile de greata. Oboseala acuta si senzatia de arsura a globului ocular, insotite de o dificultate accentuata de a gandi si de a face efort fizic, anunta instalarea gripei.

E important de stiut ca orice medicament poate trece in sange si poate ajunge astfel la copil, facandu-i rau. Medicamentele in sarcina se iau cu mare zgarcenie si numai daca lucrurile sunt foarte grave.

Daca sunteti insarcinata si ati cooptat o raceala, nu va administrati tratamentele pe care le foloseati inainte de a ramane gravida si nu utilizati analgezice si antibiotice pana nu discutati cu medicul care va supravegheaza sarcina. Cele mai multe antihistaminice, decongestionante si siropuri de tuse nu ar trebui sa fie luate atunci cand o femeie este insarcinata, cu exceptia cazului in care acestea au fost prescrise de medic. De obicei, nu au fost testate reactiile la femei gravide si pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil.

In cele mai multe cazuri, este sigur sa luati doze mici de paracetamol in timpul sarcinii (asigurandu-va ca urmati instructiunile de pe ambalaj), iar acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor, cu toate acestea trebuie sa evitati aspirina, codeina, ibruprofenul si alte combinatii de substante folosite pentru durere.

Mai sunt de ajutor vitamina C si oscilococcinum.

Antibiotice ca amoxicilina si ampicilina sunt sigure in timpul sarcinii, dar este foarte importanta sa urmati instructiunile medicului pentru administrarea medicamentului, pentru a va asigura ca faceti ceea ce este bine pentru sanatatea dvs, dar si a fatului.

O dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si spalatul frecvent si corect pe maini sunt cele mai bune metode de a minimaliza sansele de a coopta o forma de raceala sau gripa. Majoritatea medicilor recomanda vitaminele prenatale pentru femeile insarcinate, tocmai pentru a ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Nu neglijati nici
* Odihna. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru corpul dvs (si pentru copil), atunci cand sunteti racita este de a va odihni cat mai mult posibil. Organismul poate lupta impotriva infectiilor mai bine atunci cand este odihnit.

* Alimentatia. O dieta echilibrata bogata in continut de fructe si legume nu va ajuta doar la protectia impotriva infectiilor, dar va ajuta, de asemenea, sa va recuperezi silueta, mai repede, dupa nastere. Consumati alimente care lupta impotriva infectiei precum: banane, afine, morcovi, chilli, merisoare, hrean, ceapa si alimente ce contin vitamina C.

* Hidratarea. Este cel mai important sa fiti hidratata atunci cand sunteti racita, astfel scopul de a bea cel putin 8 pahare de apa, suc de fructe fara zahar sau ceai de plante pe zi (indulcit cu miere fierbinte) si lamaie este de asemenea si pentru calmarea unei dureri in gat.

* Ceaiurile naturale. Pentru a ajuta la desfundarea sinusurilor congestionate ati putea incerca un tratament naturist: puneti cateva picaturi de arbore de ceai, menta sau ulei de eucalipt esential intr-un bol cu apa foarte fierbinte, va asezati cu fata deasupra vasului si va acoperiti cu un prosop pe cap.

* Gargara cu sare. Daca va confruntati cu dureri sacaitoare in gat, gargara cu apa sarata poate fi de folos. Dizolvati o lingurita de sare, in cateva picaturi de apa calda si faceti gargara, dar aveti grija sa nu inghiti amestecul!

* Mierea de albine va ajuta sa scapati de tuse si de dureri de gat. Puteti lua mierea ca atare sau pusa in ceaiuri cu multa lamaie
* Bai cu sare la picioare. Pregatiti un lighean cu apa calduta in care puneti 3 linguri de sare mare, grunjoasa. Aceasta baie cu sare va va ajuta si sa scapati de dureri de picioare, dureri musculare, alungarea stresului
* Sare incalzita si pusa pe gat (intr-o batista textila) calmeaza durerile si tusea dar ajuta si la scaderea febrei
* Cataplasmele cu cartofi rasi stropiti cu spirt medicinal – ajuta la calmarea tusei seci si la calmarea durerilor de cap
* Picaturile sau spray-urile de nas saline sunt considerate sigure si pot ameliora inflamarea tesutului nasal.

Nu uitati sa cereti parerea avizata a medicului dvs inainte de tratament!

Dr Crişan – ginecolog Timişoara

Raceala in sarcina

One thought on “Răceala în timpul sarcinii

  1. Buna ziua. Nu am gasit un articol despre medicatia in sarcina si inainte de sarcina, insa poate ar fi util. Spre exemplu, pe mine m-ar interesa daca Escitalopram (antidepresiv) si bromazepam (anxiolitic) oprite cu cca o luna inainte de instalarea unei sarcini pot sa puna probleme? Auzisem despre bromazepam ca poate fi luat si cu 5 zile inainte, dar ca escitalopram trebuie oprit cu min 3 luni inainte? Cum e de fapt? De asemenea, acidul folic poate fi inceput cu cca o saptamana inaite de ziua fertilizarii sau e tarziu? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + 6 =